COBI Forțele Armate F-4F Phanthom II, 1: 48, 676 k (CBCOBI-5898)

COBI Forțele Armate F-4F Phanthom II, 1: 48, 676 k (CBCOBI-5898)

270,00 RON

Ofertele pentru produsul

 

COBI Forțele Armate F-4F Phanthom II, 1: 48, 676 k (CBCOBI-5898)

270,00 RON
+ 19,90 RON costul livrarii
In stoc
spre magazin »
raijucarii.ro
Descrierea produsului
Lucrările de construcție la noul avion au început lent încă din 1952. La acea vreme, în aviația americană erau în uz aparate precum FH-1, Voodoo sau Crusader, iar atât aviația, cât și marina nu aveau nevoie să caute noi opțiuni.
Din fericire, genialul constructor și vizionar Dave Lewis a fost suficient de prevăzător pentru a putea anticipa dezvoltarea în aviație pentru următorii 30 de ani. Asta, cu o mică excepție despre care vom vorbi mai târziu.
În 1953, duo-ul de constructori D. Lewis și H. Barkey a început să construiască câteva prototipuri pe care aveau să testeze noi idei și tehnologii. Toate acestea fără ca guvernul Statelor Unite să ofere fonduri pentru noul proiect.
Asta s-a schimbat abia în 1955, când compania McDonnell a trimis o ofertă nesolicitată autorităților americane cu un avion de nouă construcție capabil să opereze în orice condiții meteorologice, cu 9 puncte de suspendare sub aripi și fuselaj. Cu 6 săptămâni mai târziu, oferta a ajuns pe masa unui ofițer experimentat din marina SUA responsabil cu înarmarea, care a înțeles imediat ce au reușit oamenii de la McDonnell să creeze.
Momentul decisiv a fost comanda a două prototipuri, atunci încă sub denumirea XF4H-1, și cinci unități de preproducție.
Primul zbor al prototipurilor a avut loc începând cu 27 mai 1958 și trebuie spus că nu a fost lipsit de probleme. A fost necesară reproiectarea admisiei de aer și conectarea diferitelor piese ale carcasei fuselajului. Din păcate, unul dintre prototipuri a fost pierdut în urma unui accident.
Producția în serie a fost demarată la sfârșitul anului 1958, iar o curiozitate este că denumirea internă a producătorului avionului a fost Satan sau Mithras, iar în documentație ca Model 98. În cadrul USAF, avioanele de vânătoare erau numite Spectre, iar pentru a evita confuziile, numele a fost unificat în astăzi cunoscutul Phantom II.
Aviația americană, spre deosebire de marina, nu era foarte dornică să achiziționeze Phantome. A trebuit să intervină pe atunci ministrul apărării, Robert McNamara. După teste comparative, aviația a trebuit să recunoască că Phantom depășește cu mult tot ce avea în dotare.
Dovada sunt și cele 16 recorduri mondiale pe care avioanele F-4 le-au realizat.
Excepția uitată pe care am menționat-o mai devreme a fost absența unui tun de bord. În general, se considera că era epocii tradiționale a luptelor aeriene s-a încheiat și că bătăliile se vor desfășura de la distanță. Realitatea războiului din Vietnam a scos pe toată lumea din această eroare.
Probabil cea mai cunoscută echipajă a Phantom-urilor II a fost căpitanul Louis Page și locotenentul John C. Smith, care au doborât primul MiG nord-vietnamez.
Luftwaffe germană a operat 175 de avioane special modificate cu greutate redusă + 88 de aparate în versiunea de recunoaștere.
F-4 au fost retrase definitiv din dotarea germană în cadrul unei ceremonii festive la baza Wittmund pe 29 iunie 2013.
Parametrii tehnici:

dimensiuni: anvergura aripilor 11,71 m, lungime 19,2 m, înălțime 5,03 m
greutate goală 13 397 kg
greutate maximă la decolare 27 965 kg
unitate de propulsie 2x motor cu reacție General Electric J79 cu un impuls de 79,6 kN
viteza maximă 2 389 km/h
rată de urcare 312 m/s
altitudine maximă de zbor 18 975 m
raza maximă de acțiune 3 065 km
capacitate rezervoare de combustibil 7 549 l + 12 627 l în rezervoare suplimentare
armament 1x tun cu șase țoli M61A1 Vulkan și până la 8 480 kg de arme în punctele de suspendare

Galerie

Păreri
Intrebari&Raspunsuri

Prețurile și informațiile de pe paginile noastre sunt furnizate de magazinele partenere și au caracter informativ, unele erori pot apărea. Imaginile produselor au caracter informativ, uneori pot include niște accesorii care nu sunt mereu incluse în pachetul de baza. Informațiile aferente produsului (imagine, descriere, preț) se pot schimba fără notificare prealabilă. Compari.ro nu își asumă responsabilitate pentru eventualele greșeli.